Hem / Radioarkivet  / Bio / Kontakt /

 

 

Fru Musica Möter Fru Filmia

 

 

Ett Program om Musiken i svensk film

 

Måndag den 14  januari klockan 19.30 med repris fredag 18 januari klockan 13.05 år 2002

 

Sveriges Radio Musikradion P2

 

 

 

En berättelse om svensk filmhistoria som också  är  berättelsen om musiken som skrivits och som skrivs för den svenska filmen.

Ett program som inte handlar regissörerna, filmstjärnorna eller filmens fotografer.

Utan om filmens musikskapare och tonsättare alltifrån stumfilmens dagar till ljudfilmens genombrott och fram till vår egen tid.

 

Det börjar på Blanchebiografen och Putspojkarna som gjorde ljud till George Meliès stumfilm ” En Resa Till Månen”.  Putspojkarna slog, blåste, slängde och dängde med visselpipor, plåtar, knallpulver och burkar och på en del biografer fanns det bakom duken en hel attiralj av porslinsvaror som skulle krossas när man spelade filmkomedier och  farser.

Under tjugotalet fanns det tusentals svenska stumfilmspianister och stumfilmsorkestrar som alla förlorade sina arbeten när ljudfilmen kom till Sverige 1929. Men då började en helt ny era med Konstgjorda Svensson och Säg det i toner. Och svensk trettiotalsfilm blev till en underhållningsfilmens guldålder med sina sånglustspel och pilsnerfilmer – alla med en eller flera sånger ofta av Jules Sylvain.

Så kom Alf Sjöbergs långfilm Hets och en annan slags filmmusik i början på fyrtiotalet – ofta med musik skriven av klassiskt skolade kompositörer som Erland von Koch eller Lars Erik Larsson.

På femtiotalet dominerades svensk filmmusik ofta av Erik Nordgrens kompositioner för filmremsan – en svensk filmtonsättare som nästan ingen kommer ihåg idag. Trots att han skrev musiken till många av Ingmar Bergmans mest berömda filmer – bland annat Det Sjunde Inseglet.

Idag har filmtonsättandet en helt annan betydelse än den hade kanske för fyrtio år sedan. Men vilken roll spelar den i vårt eget tjugohundratal ? Det får ni veta i detta program där ni förutom mycket filmton också får höra filmtonsättare komma till tals – Bengt Ernryd, Georg Riedel, Peter Bryngelsson, Stefan Nilsson...

 

 

sf33_06m_326-35

 

Vid inspelningen av filmen Bränningar 1935