Hem / Radioarkivet  / Bio / Kontakt /

 

 

Musiken mellan broarna

Musiken i Stockholm under 100 år - sänt i fyra delar 1998

 

Del 1 - Sakta Vi Gå Genom Stan

Ett program om Sångarnas och Sångernas Stockholm. Om alla de sångare, trubadurer och poeter som hyllat sin älskade stad mellan broarna genom sina sånger från Sigge Wulff´s dagar och Calle P och Kolingen över Karl Gerhard och Ernst Rolf eller Evert Taube med ett besök i Klarakvarteren och Nils Ferlin. Vispråmen Storken får sin beskärda del och Mäster Cee får ej glömmas bort. Och så Monica förstås med den kanske allra bästa sången om vår huvudstad – Sakta Vi Gå Genom Stan.

 

 

Del Två - Ska Vi Inte Ta Och Jazza

Rubriken på programmet är hämtad från en schalgerlåt som skrevs under tjugotalet då den amerikanska jazzen för första gången drabbade den kungliga huvudstaden. Vi tas med på en historisk resa med tjugotalets jazzgossar, trettiotalets hotmusiker, fyrtiotalet Swingpjattar och femtiotalets dixie- eller bopfreaks. I programmet intervjuas riktiga swingpjattar, vi gör ett besök på Gazell Club och träffar Stan Getz i Stockholm 1953. Och så får vi höra det som kanske är dagens storstadsjazz i Stockholm – förmedlat till oss genom ett i smyg uppsnappat samtal på Söders Café String

 

 

Del Tre - Orfeus På Sta´n

Ett stycke konstmusikalisk Stockholmshistoria där vi möter tonsättare och musiker som haft en betydelsefull roll i Stockholms musikliv. Jussi sjunger opera, Pettersson skriver sina symfonier, Blomdahl och de andra träffas på måndagsklubben och på EMS-studion skapas framtidens konstmusik. Men allting börjar i avstampet 1898 då Stenhammar skriver sin kantat till Industriutställningen och Hugo Alfvén rest ner till Skagen för att roa sig bland konstnärerna där. Ett ojämnt antal historiska nerslag som naturligtvis bara kan fungera som ögonblicksbilder, eftersom en uttömmande beskrivning av Stockholms konstmusik under detta sekel inte låter sig göras på 45 minuter.

 

 

Del Fyra - Opopoppa

Rocken i Stockholm har naturligtvis inte 100 år på nacken. Men musiken har trots sin korta levnad verkligen präglat musiklivet i huvudstaden. Alltifrån de första trevande försöken på femtiotalet med sin rotmosrock och Rock-Ragge går vägen fram över det tidiga sextiotalet när Beatles var här innan de blev kända, Bildjournalen började komma ut, Nalen blev poppalats och rockjammen låg nere på Sunside – där Hendrix jammade med Hanson och Karlsson. Så in på sjuttio - och åttiotalet med Gärdesfesten, Musikrörelsen och så småningom Ebba Grön och punken och ABBA som förtrollade en hel värld. Magnus Uggla, Thåström och så vidare till Robyn och efter det ? Ett program som ger ett 45-minuters facit på en spännande musikalisk epok.